Garnki gastronomiczne – jak o nie dbać i jakie wybrać do restauracji?

Garnki gastronomiczne – jak o nie dbać i jakie wybrać do restauracji?

styczeń 2, 2023 Wyłączono przez admin

Garnki to naczynia, które stanowią nieodzowny element wyposażenia nie tylko domowej kuchni, ale również każdego lokalu gastronomicznego. W zależności od tego, w jakim miejscu są wykorzystywane, muszą posiadać określone cechy. Garnki gastronomiczne w restauracji powinny być przede wszystkim niezwykle wytrzymałe, aby pozwolić na gotowanie każdego dnia nawet bardzo dużej ilości różnorodnych potraw. Pod uwagę należy wziąć także ich pojemność, a także materiał, z jakiego zostały wykonane. Dzięki temu praca kucharzy stanie się znacznie prostsza, a dania zawsze będą smakować wyśmienicie. 

W poniższym artykule przedstawiamy, jak wybrać najlepsze garnki gastronomiczne do restauracji, a także jak należy o nie dbać, aby służyły nam przez długie lata. Sprawdź koniecznie, jeżeli jesteś restauratorem lub szefem kuchni.

Garnki gastronomiczne – jak wybrać najlepsze?

Wybór garnków do profesjonalnej gastronomii jest naprawdę duży, jednak decyzji o zakupie nie należy podejmować zbyt pochopnie. Musimy pamiętać o tym, że naczynia w restauracji znacznie różnią się od tych, jakich używamy każdego dnia w naszych domach. Po pierwsze, garnki gastronomiczne muszą posiadać określoną pojemność. Przyda nam się rzecz jasna przynajmniej kilka sztuk o bardzo różnych pojemnościach – od niewielkich, do tych nawet 100 litrowych. 

Należy także mieć na uwadze materiał, z jakiego zostały wykonane. Bardzo dobrym rozwiązaniem są garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Są odporne na korozję, uszkodzenia mechaniczne, szybko się nagrzewają, a do tego łatwo utrzymać je w czystości. Nie można także zapominać o ich bardzo nowoczesnym, minimalistycznym wyglądzie. 

Garnki gastronomiczne ze stali nierdzewnej 

Jak już zostało wspomniane, najlepszym wyborem będą garnki gastronomiczne wykonane z trwałej i niezawodnej stali nierdzewnej. Przede wszystkim jest to materiał bardzo trwały, który nie zmienia swoich właściwości pod wpływem wysokiej temperatury, a także nie wpływa na smak potraw. Takie garnki posiadają gładką powierzchnię, dzięki czemu ich czyszczenie jest bardzo łatwe. Nie trzeba ich mocno szorować, aby znów lśniły czystością. 

Jak dbać o garnki do gastronomii? 

Pielęgnacja garnków gastronomicznych jest niezwykle łatwa i nie wymaga specjalnych środków czyszczących czy dużych nakładów pracy. Warto jednak pamiętać, aby umyć je zaraz po użyciu. Wówczas resztki jedzenia nie będą przyklejać się do powierzchni, a zaschnięty brud czasami może sprawić, że nawet przez przypadek porysujemy powierzchnię. Garnki możemy bez problemu myć w zmywarkach gastronomicznych, bez obaw, że ulegną one zniszczeniu. 

Jeśli zależy nam na tym, aby przez dłuższy czas wyglądały estetycznie, do mieszania potraw używamy na przykład drewnianych lub silikonowych łyżek. Te tradycyjne, metalowe, mogłyby porysować powierzchnię, co pod kilkunastu użyciach nie będzie wyglądać zbyt estetycznie i z pewnością przełoży się na ich krótszą żywotność. 

Garnki dopasowane do każdej kuchni

Wybór garnków gastronomicznych jest bardzo bogaty, dlatego każdy miłośnik gotowania, jak i zawodowy szef kuchni z pewnością znajdzie coś idealnego dla siebie. Takie naczynia to inwestycja na długie lata i możliwość gotowania bez ryzyka przypalenia. Każdemu, kto szuka niezawodnych ganków do restauracji i nie tylko, polecamy zapoznać się z ofertą sklepu internetowego Termosy.com.pl. Więcej informacji znajduje się na stronie: https://termosy.com.pl/Garnki-gastronomiczne-c24