Obierak. Czy tylko do obierania?

Obierak. Czy tylko do obierania?

grudzień 19, 2022 Wyłączono przez admin

Obierak, znajdujący się w każdej kuchni, jest jednym z najpowszechniej używanych narzędzi kuchennych. Już dwa wieki temu cieszył się olbrzymią popularnością, która nie zmniejszyła się przez kolejne setki lat. Sam przyrząd również znacznie nie ewoluował, choć niewątpliwie pojawiło się wiele nowych wariacji, to wciąż podstawowy obierak do ziemniaków wygląda niemal identycznie co obierak na płótnie Vincenta van Gogha zatytułowanym „ Obieraczka do ziemniaków ”. Czy przyrząd ten służy jedynie do obierania?

Tytułowa obieraczka nie służy tylko obieraniu. Nawet w tej wersji podstawowej. Za jej pomocą można wykonywać szereg innych czynności związanych z obróbką owoców i warzyw. O czym przeczytacie w dalszej części artykułu.

Obieranie – podstawowa funkcja obieraka

Podstawową funkcja obieraka czy obieraczki jest odseparowanie części warzywa lub owocu od reszty. Na ogół jest to skórka, której nie możemy, nie powinniśmy lub, zwyczajnie, nie chcemy spożywać. W zależności od konsystencji warzywa/ owocu i grubości skórki powinniśmy dostosować typ obieraka. Te z ząbkami służą do miękkich owoców i warzyw jak np. miękkie gatunki jabłek, brzoskwinie.

Cienkie pasy cukinii

Nietypowa funkcja klasycznego obieraka z gładkim nożem

Za pomocą klasycznego obieraka do warzyw możemy uzyskiwać cienkie pasy warzyw, z które możemy wykorzystać jako alternatywa dla makaronu. Idealnie do tego nada się cukinia. Możemy również obierać marchew, ale tylko do 3/4 długości, pozostawiając cienkie plastry złączone z pozostałą częścią marchwi. Następnie po wywinięciu pasów uzyskamy jadalne elementy dekoracyjne, które pozwolą nam na przyozdobienie potraw.

Dekoracje z rzodkiewek

Funkcja, o której nie każdy wie

Większość obieraków dostępnych na rynku zakończona jest elementem pozwalającym na drążenie otworów m.in. w celu wycinania oczek w ziemniakach. Przy pomocy takiego zakończenia obieraka możemy również przepoławiać niewielkie warzywa np. rzodkiewkę. Uzyskane połówki będą posiadały ząbkowaną krawędź, co również możemy wykorzystać do dekorowania naszych dań.